Kustpipare (Pluvialis squatarola) Grey Plover Stäng fönster
Kustpipare (Pluvialis squatarola) Grey Plover

Lokal: Stenöorn, Söderhamn, Hälsingland
Datum: 2014-09-27
Fotograf: Rolf Borg
Bildinformation: Ung kustpipare kan variera i färgton och ibland ser man fåglar med guldfärgad dräkt som starkt påminner om ung ljungpipare (jfr ung ljungpipare i galleriet). Bildfågeln är ett exempel på att artbestämningen i dessa fall kan vara mycket svår! För att artbestämma en dylik fågel måste man vara observant på detaljerna. Om vi börjar med formen på fågeln så ser huvudet ”kustpiparstort” ut i förhållande till kroppen. En ljungpipare ger ett annat intryck med ett förhållandevis mindre huvud. Även näbben är i grövsta laget för en ljungpipare och smalnar inte av ut mot spetsen som hos denna. En ung ljungpipare har vidare en mörk tydlig och isolerad kindfläck strax bakom/nedanför ögat. Hos ung kustpipare är en så tydlig fläck ovanlig då den istället normalt har ett mörkare fält från ögat och snett bakåt/nedåt. Ibland finns dock en otydlig kindfläck i bakkanten av detta mörka fält. Bildfågeln har en antydan till en sådan kindfläck men den är inte tydlig och inte heller isolerad. Förekomsten av detta mörkare fält gör att ögat inte ligger frilagt i en ljus omgivning som hos ung ljungpipare. Ögat hos bildfågeln gränsar undertill i stället mot en mörk yta och endast i överkant mot det tydliga ögonbrynsstrecket.

Tittar vi vidare så ser vi att tertialerna är kantade med tämligen grova ”tänder”. Dessa tänder är ofta mindre hos ljungpipare.
Sammantaget kan vi konstatera att karaktärerna ovan talar för att bildfågeln är en kustpipare, även om man i första anblicken får ljungpiparkänsla av bildfågeln. Skulle man ha turen att se fågeln flyga så blir det hela naturligtvis lättare – svarta armhålor och vit övergump avslöjar då kustpiparen!