Småfläckig sumphöna (Porzana porzana) Spotted Crake
Småfläckig sumphöna (Porzana porzana) Spotted Crake

Lokal: Granskärs våtmark, Hälsingland
Datum: 2016-08-22
Fotograf: Stefan Persson
Bildinformation: Att få se en småfläckig sumphöna hör inte till vardagligheterna! Men när det väl händer gäller det att fokusera blicken på de små detaljerna. Vid ringmärkning har man ju den möjligheten och vi kan se att bildfågeln är översållad med små ljusa fläckar vilket indikerar just småfläckig sumphöna. Tittar vi vidare på tertialerna så ser vi att dessa har smala vita tvärband – en karaktär som de övriga sumphönsen saknar!
Går det att avgöra kön och ålder? Nja, till att börja med så kan vi konstatera att bildfågeln verkar sakna rent blågråa partier vilket indikerar att det rör sig om en ungfågel. Den adulta hanen har blågrått som dominerande färgton i ögonbryn, bröst och haka, samt begränsad vitfläckning i dessa partier. Adult hona har samma grundfärg i dessa partier, dock något mer vitfläckade (rent grått endast i främre delen av ögonbrynsstrecket). Under icke häckningstid blir både adult hane och hona mer vitfläckade vilket gör att de mer liknar ungfågeln.
Den juvenila fågeln har rikligt med vita fläckar såväl på kroppen som på huvudet, och saknar den blågrå grundfärgen i ögonbrynsstreck, bröst och haka. Hakan har i stället en vit grundfärg hos juvenil fågel.
Näbben är hos adult fågel klarare färgad, med bl.a. mer rött i basen, men under icke häckningstid bleks dessa färger och skillnaden mot ungfågelns näbb blir inte lika tydlig. Irisfärgen hos de adulta är normalt rödbrun till gulbrun medan ungfågeln tidigt på hösten har en grönare ton i iris. Denna ton blir dock brunare ut från pupillen längre fram på hösten och bildfågelns irisfärg kan därför vara svårtolkad.
Mot bakgrund av att bildfågeln verkar ha ganska ljus bottenfärg i hakan, samt att den saknar grå grundton i ögonbryn, bröst och haka, kan vi nog trots allt vara ganska säker på att det rör sig om en juvenil fågel (1K).