Fågeltornskampen 2011-05-07

Den 7 maj 2011 genomfördes ett nytt evenemang i Sverige – Fågeltornskampen! Förvisso har denna tävling redan en lång historia i vårt grannland Finland, men i Sverige var det premiär. Mellan Finland och Sverige råder som bekant en tävlingsanda som hittills främst fått utlopp inom ishockey och friidrott. När nu Sverige ger sig in i Fågeltornskampen blir det ytterligare en ”gren” där länderna kommer att mäta sina muskler framledes. Finland har som sagt tjuvtränat ett antal år och det var därför ingen överraskning att de gick segrande ur kampen detta år. Men nu är uppvärmningsrundan överstökad så nästa år blir det hårdare tag!

Även om ”Finnkampen” är intressant så riktar sig emellertid tävlingen i första hand till Sveriges alla fågeltorn, och reglerna är enkla:
Det gäller att observera så många fågelarter som möjligt från det torn man anmält till tävlingen.

SFK anmälde naturligtvis ett lag! Vi valde Ålsjötornet som tävlingsarena och lagmedlemmarna var Stefan Persson, Sandra Dewerud, Gunnar Andersson och Thomas Tiger. Varje lagmedlem ansvarade för ett tvåtimmarspass, men alla som besökte tornet fick naturligtvis hjälpa till att hitta arter. Tävlingen startade kl. 05.00 och pågick till kl. 13.00, varefter inrapportering av resultatet skedde. Det är Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) som arrangerar tävlingen och hela 56 torn runt om i Sverige deltog i kampen 2011!

Morgonen den 7 maj var kall! När Gunnar satte upp informationsskyltar vid parkeringen kl. 04.30 visade termometern endast +1 °C! Till råga på allt låg en tät dimma över Ålsjön – hmmm, inte de bästa förutsättningarna...

Gunnar sätter upp krysslistor
Klockan är 05.00 och tävlingen har startat. Gunnar klistrar upp krysslistorna på fönstret så att alla kan följa utvecklingen under dagen.
Foto: Thomas Tiger.
Första krysset
Dags att kryssa första arten – en rödvingetrast som födosökte på tuvorna nedanför tornet! Dimman låg tät de första två timmarna vilket innebar att fåglarna inte sjöng i den utsträckning vi hade räknat med.
Foto: Thomas Tiger.
Frosten ligger kvar
Brrrrr... Endast en grad över 0-punkten och frosten ligger kvar på tuvor och räcke...
Foto: Thomas Tiger.
Värmande brasa
...lika bra att göra fyr i tornet!
Foto: Thomas Tiger.
Ålsjötornet
Efter ett tag börjar kylan släppa taget och fler personer anländer till tornet. Urskogen bakom Ålsjötornet i kombination med slättsjön framför, gör att artrikedomen blir omfattande! (Vitsipps-ängen skymtar till vänster om tornet.)
Foto: Stefan Persson.
Fyra spejare
Fyra spejare jobbar hårt!
Foto: Stefan Persson.
Gråhakedopping
En gråhakedopping blev en välkommen art i tävlingen.
Foto: Stefan Persson.
Resultaträkning
Alla är på helspänn när Thomas och Gunnel räknar ihop resultatet – fantastiska 83 arter! Nu väntar några nervösa timmar innan vi får reda på de andra tornens resultat!
Foto: Stefan Persson.
Tävlingsarenan - Ålsjötornet
Tävlingsarenan: Ålsjötornet!
Foto: Thomas Tiger.
Efter ett antal timmars väntan kom så resultatlistan för de 56 tävlande tornen. Vi kunde glatt konstatera att vi delade en hedrande 5:e plats! Ett fantastiskt bra resultat för att vara ett torn så långt norrut, och en riktig kämpainsats av Ålsjölaget och de 24 besökarna vid Ålsjön denna kalla majdag! Naturligtvis laddar vi inför nästa års fågeltornskamp och vi har redan nu förhandlat med SMHI om att slippa dimman de två första timmarna...

Resultatet finns i sin helhet på SOFs hemsida, men i toppen blev det så här:

1. Stockviken (Gotland) - 103 arter.
2. Trönninge ängar (Halland) - 95 arter.
3. Kilsviken (Värmland) - 87 arter.
4. Nolhagaviken (Västergötland) - 84 arter.
5. Ålsjön (Hälsingland) - 83 arter.
5. Munkahusviken (Bleking) - 83 arter.
5. Djurle våtmark (Småland) - 83 arter.

Hur gick det då i Finnkampen?
Jo, det finska fågeltornet i Pori slog till med hela 109 arter vilket avgjorde till Finlands fördel. Men nästa år...

Text: Thomas Tiger
Stäng fönsterStäng fönstret