Söderhamn Bird Race 120121

Lördagen den 21 januari anordnade SFK för första gången en tävling mellan olika lag där det gällde att se så många arter inom Söderhamns kommun som möjligt under en bestämd tid. I den första tävlingen ställde 7 lag upp varav 5 kom från klubben och ett lag från Bollnäs respektive Hudiksvall. Antalet medlemmar i laget skulle vara mellan 2 och 5. För att en fågel skulle få räknas måste minst 2/3 av laget se eller höra den.
Tävlingen startade vid midnatt och minst ett lag var ute för att lyssna efter ugglor, men förgäves. De vanligaste arterna som finns vid fågelborden lyckades alla lag få in på sin lista men skogsfåglarna hade några problem med. Talltita, tofsmes, svartmes och nötskrika saknades på flera listor.
En art som 6 av lagen såg var strömstaren. Den återfanns på minst 4 olika ställen i kommunen, bl. a. vid museet, resecentrum, Granskärs våtmark och Norrala kyrka. Trastar finns det på många ställen i vinter, 7 lag hittade björktrast och 6 lag hade koltrast på listan.
Av de mera ovanliga fåglarna kan nämnas turkduva vid Ulrika Eleonora kyrka som såga av 3 lag. Stare som hela 5 hade och snösiska som 3 lag hittade.
Några arter fanns endast på ett lags lista bl.a. bändelkorsnäbb, bergfink, orre och gröngöling. Klockan 16 avslutades dagen med samling på Vargen för genomgång av dagen fynd och korande av segrare. Under livligt samspråk åts pizza med tilltugg och den allmänna meningen var att tävlingen ska vi göra om nästa år.

Resultat.

Lag och antal arter.

Ringmärkarna (Stefan Persson och Robert Lindberg) 43
Dammsugarna (Thomas Tiger och Janne Lundstedt) 37
Hudiksvallarna (Mats Axbrink, Mats Sundkvist och Lars-Göran Lindström) 36
Bör kollas 32
Reportrarna 29
Humle&Dumle 27
Hans och Greta 27

Strömstare
Första stoppet för "Dammsugarna"! Strömstare säkras i Söderhamnsån nedanför Söderhamns Museum. Man kan faktiskt se den på bilden!  
Sidensvans
"Dammsugarna" hade turen att redan tidigt på lördagen hänga in sidensvans.
Fika
Halva laget "Dammsugarna" tar en snabb fika för att sedan jobba på svartmes och talltita.

Foto: Thomas Tiger.
Text: Gunnar Andersson.
Stäng fönsterStäng fönstret