Fågeltornskampen 2014

Så var det dags igen! För fjärde året i rad anordnades Fågeltornskampen i Birdlife Sveriges regi. Tävlingen där alla Sveriges fågeltorn möter varandra i en hård kamp!
Inte nog med det – de möter också tornen i Finland där tävlingen genomförs samtidigt.

SFK ställde naturligtvis upp med ett lag i Ålsjötornet som i år var det näst nordligaste av alla 69 tävlande torn. (Det nordligaste var Luspebryggan, Gällivare som i år slutade på 10 arter och därmed slog sitt tidigare rekord på 9 arter!).

Tävlingen startar kl. 05:00 och pågår till kl. 13:00. Uppe med tuppen (även om den inte får räknas…) var några tappra SFK:are men strax därefter fylldes tornet med många tillskyndande deltagare som gjorde storartade insatser under dagen. Vädret veckan innan tävlingen utmärktes av kalla vindar från nordsektorn vilket sannolikt fördröjde ankomsten av några arter för vår del. Trots detta kunde vi leta fram hela 90 arter vilket resulterade i en hedrande 7:e plats totalt. Vinnande Svenska torn blev södra lund-tornet i Ottenby på Öland med 103 arter. I Finland hade vinnande torn 104 arter vilket gjorde att Finland vann landskampen.

Ålsjötornet ligger strategiskt vid gränsen mellan två olika biotoper vilket ger en större artförekomst. Tack vare det så har vi chansen att konkurrera med sydligare belägna torn. Trots 90 arter fanns det i år arter som vi inte hittade men som är fullt möjliga att observera från Ålsjötornet. Några av dessa var t.ex. tofsmes, talltita, skogsduva, bläsand, steglits, nötskrika, mindre hackspett, spillkråka och silltrut. Det finns dessutom ytterligare några arter som skulle kunna tänkas rasta i sjön eller sträcka förbi vid denna tidpunkt på året. Ålsjötornet har alltså stor potential!

Totalt besöktes tornet av 18 personer under dagen.

Se resultatlista och Birdlife's korta resume här >>>

Fågeltornskampen 2014
Redan tidigt jobbades hårt från altanen…
Foto: Stefan Persson
Fågeltornskampen 2014
…vilket bland annat resulterade i att vi för tredje året i rad hittade en ringtrast under Fågeltornskampen! Stämningen var på topp!
Foto: Thomas Tiger
Fågeltornskampen 2014
Ringtrasten vid Britas backe!
Foto: Thomas Tiger
Fågeltornskampen 2014
Ganska snart var det full koncentration på altanen. Inte en fjäder passerade obemärkt!
Foto: Angus Thomson
Fågeltornskampen 2014
Men även baksidan måste hårdbevakas för att hänga in skogsarterna. I år lyckades vi faktiskt med tretåig hackspett!
Foto: Stefan Persson
Fågeltornskampen 2014
Som på beställning simmade snatterandsparet fram och visade sig fint vid tornet!
Foto: Stefan Persson
Fågeltornskampen 2014
Med en slättsjö på ena sidan och en gammelskog på andra sidan finns potential att göra en topplacering i Fågeltornskampen. Blir det pallplats nästa år?
Foto: Angus Thomson
Fågeltornskampen 2014
I vittnens närvaro sammanställdes resultatet efter tävlingens slut. I år blev det 90 arter vilket gav en 7:e plats nationellt. Bra jobbat!
Foto: Stefan Persson
Stäng fönsterStäng fönstret