Rovfågelexkursion vid Ålsjön
9 april 2016

Text: Thomas Tiger


Den traditionsenliga rovfågelexkursionen vid Ålsjön i första halvan av april drog i år ett rekordstort antal deltagare. Runt 25 personer fick en härlig upplevelse när vårens nyanlända fågelarter skulle räknas in. Tonvikten låg förstås på rovfåglarna, men vi fick även fina obsar på andra arter som t.ex. stjärtand, rödbena och skogssnäppa. Just i början av april är Ålsjöängarna ofta översvämmade av smältvatten vilket gör att en hel del änder, gäss och svanar rastar i området. Vad sägs t.ex. om 50 sädgäss, 2 spetsbergsgäss, 24 bläsänder, 300 krickor, 200 gräsänder och 2 skäggdoppingar. Dessutom rastade en 40-flock sädesärlor ute på maderna.  

Exkursionen började i lite mulet väder men redan efter någon halvtimme orkade solen bryta igenom vilket gav direkt utslag på rovfågelintensiteten. Från spången kunde vi se den första bruna kärrhöken och såväl sparvhök som duvhök visade upp sig fint. Även några ormvråkar gick upp i det första soldiset. Väl framme vid Ålsjöstugan intogs en välförtjänt fika innan vi gick ut till södra tornet.   

Här sågs fler ormvråkar, sparvhökar och ytterligare en duvhök. En fiskgjuse ryttlade förbi tornet på nära håll till allas förtjusning och en flöjtande drill avslöjade en storspov. En ljungpipare försökte smita förbi men upptäcktes direkt av den observanta skådargruppen! Men var är havsörnen? Undertecknad hade lovat att äta upp sin skådarhatt om vi inte fick se en havsörn! Räddningen kom till slut, men det skulle visa sig behövas en hudikskådare för att sparka fram en havsörn – en adult fågel med helt vit stjärt som lyste på långt håll. Puh… tack!samling vid infotavlan
Samling vid infotavlan. Dagen inleddes i lite gråmulet väder vilket dock snabbt förändrades till det bättre.
Foto: Stefan Persson

på väg till Ålsjöstugan
Gruppen arbetade sig målmedvetet mot Ålsjöstugan…  
Foto: Stefan Persson

fika Ålsjöstugan
…eftersom det vankades fika där! Exkursionsledaren försöker dock förklara att SFK inte står för Söderhamns FikaKlubb! Ingen tror honom dock. 
Foto: Stefan Persson

Besöksrekord i södra tornet
Besöksrekord i södra tornet!
Foto: Angus Thomson

änder och gäss
Änder och gäss i olika storlekar och former!
Foto: Stefan Persson

fint rovfågelväder
Fint rovfågelväder till slut med bra medljus från södra tornet.
Foto: Stefan Persson