Hjälstaviken, Uppland
23 april 2016

Text: Rolf Borg
Foto: Monica Borg


Tidigt på morgonen lördagen den 23/4-2016 samlades en grupp skådare vid Resecentrum i Söderhamn.
Målet för dagen var en gemensam resa ner till Hjälstaviken i Uppland.
Dagen började med lite kylslaget och mulet väder, i trakterna av Gävle låg faktiskt lite snö på marken. Vi hade dock turen att det började klarna upp närmare Uppsala och väl framme vid Hjälstaviken tittade solen fram.
Vi började dagen med att gemensamt åka till Stora Parnassen, som tidigare var en del av Ekolsunds slottspark. Därifrån vandrade vi vidare mot den långa WWF-spången och följde den ut till Hjälstavikens fina gömsle, där medhavd frukost avnjöts.
Utmed spången hörde vi tydligt rördromars ”tutande” och vattenrallars lustiga grymtande, som påminner om en skrikande gris.
Några skäggmesar hördes och sågs också flygande i vassen längs spången. Under förmiddagen spanades det från gömslet och spången.
Några deltagare gjorde också en avstickare upp på Kvarnberget där man har en fantastisk utsikt över viken. Under eftermiddagen tog sig några deltagare vidare ner till fågeltornet, några stannade kvar för att spana vidare vid spången.

 Det blev en trevlig dag med bara några få regndroppar på deltagarna.
Hade vi fått önska något så skulle det väl vara ett större utbud av fåglar. Viken bjöd inte riktigt på den artrikedom som ibland går att se där.
Bättre lycka nästa gång kanske…..
Den här gången fick vi nöja oss med bl.a fisktärna, skäggdopping, storskarv, fiskmåsar, skrattmåsar, skäggmes, dvärgmås, sävsparv, fiskgjuse, fasaner, snatterand, sothöna, vitkindad gås m.m.
Inte så illa egentligen!

Samling vid Stora Parnassen
Samling vid Stora Parnassen.


Spaning vid Parnassen
Spaning vid kanten av Stora Parnassen.


WWF-spången
I början av långa ”WWF-spången” sågs och fotades bl.a sothönor. 


Långa spången
Längs spången hördes tydligt bl.a rördrom och vattenrall.


Gömslet
Spaning från Hjälstavikens fina gömsle.