SFK Bird Race 17 januari 2015

För fjärde året genomfördes fågelklubbens Bird Race med för året 4 deltagande lag.
Lagen ställdes som vanligt inför hur strategin skulle läggas upp, man hinner ju inte besöka alla fågelrika platser.
Måsteplatser som Granskärs våtmark och fågelmatningar i stans närhet som Vågbro, Hägnan och Klassdammen men även någon plats vid havet bör besökas. Även skogsfåglarna måste hängas in.
När dessa platser är kollade så kommer frågan; räcker tiden till för att kolla av Maråkers, Vallviks eller Vannsätters många fina fågelmatningar?
Dagens väder med hård vind gjorde det svårt att höra skogsmesar mm. och även den kraftiga sjögången gjorde det svårt att se sjöfåglar på långt håll. Men inget tidigare år har bjudit på öppet vatten så långt in vid havet. Därför blev ett besök vid Stenö en turplats med många arter.
Även årets Race togs hem av Robert och Stefan vilka noterade 41 arter. På andra plats kom Janne och Thomas men de fick se sig besegrade med 5 arter, Hudiksvall med Mats S, Lars-Göran och Mats A blev 3:e lag.

Sammanlagt hittades 44 arter, det lägsta antalet under racets historia då det både 2012 och 2014 sågs 49 arter. Under Racets 4-åriga historia har hela 65 arter noterats.
Det är inte lätt att få syn på de arter man vet finns på en lokal, till exempel sågs inte vattenrallen och sävsparven som fanns vid Granskärs våtmark. Men å andra sidan så hittas det alltid något oväntat.

Se resultatet här >>>

pizza
Efter genomfört Race smakar det bra att inmundiga pizza.


artgenomgång
När deltagarna ätit klart så startar den spännande artgenomgången.

kricka
Krickhonan vid Granskärs våtmark hittades inte av alla lag men som vanligt måste man gå igenom alla fåglar och skrymslen flera gånger. Som upplysning så låg den i bäcken nära fågelmatningen.

Text Stefan Persson foto: Stefan Persson och Thomas Tiger